Hvem er vi
 Right To Play er en internasjonal humanitær organisasjon som jobber for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland.
        

Right To Play har i dag prosjekter i 16 land fordelt på Afrika (Burundi, Etiopia, Ghana, Mali, Mosambik, Rwanda, Tanzania og Uganda), Asia (Kina, Pakistan og Thailand), Midtøsten (Jordan, Libanon og Palestina), samt Canada og USA.

I Norge støttes Right To Play av over 20 toppidrettsutøvere som for eksempel: Aksel Lund Svindal, Birgit Skarstein, Mats Zuccarello Aasen, Ingvild Flugstad Østberg, Kjetil Jansrud og Suzann Pettersen. Disse ambassadørene spiller en stor rolle i å fremme arbeidet Right To Play gjør for å bedre barns skolehverdag i utviklingsland.


  
 
Les om hvordan det hele startet​
OurStory-FoundationStory_Banner.png

Det hele startet med en gutt med lange ermer ...

Det var bare noen få måneder før OL i 1994, da skøyteløper Johann Koss ledet en veldedighetstur til det nyopprettede afrikanske landet Eritrea. Som en ambassadør for organisasjonen Olympic Aid ( som senere ble utviklet til Right To Play), kom utøveren ansikt til ansikt med livets realiteter i et land som hadde hatt flere tiår med krig. Barn her lekte blant utbrente stridsvogner og omgitt av bilder av krigsmartyrer. En gutt skilte seg ut og skapte en idé hos Johann som ville danne fremtiden for Right To Play.

" Jeg møtte en gruppe av gutter, og en av dem var svært populær, sier Johann." Jeg spurte ham hvorfor, og han sa " kan du ikke se det? Jeg har lange ermer." Gutten tok av seg skjorta, rullet den opp og brukt ermene til å knytte skjorten til en ball som barna lekte med. Spillet endte når det var tid for gutten med de lange ermene å gå hjem. Disse barna hadde mistet familie og venner i krig. De var traumatisert etter å ha vært omgitt av vold og lidelse. Men på tross av dette, ønsket de også det samme et hvert barn ønsker, en mulighet til å leke. " sier Johann Koss

I februar i 1994 står Johann på skøyter under OL på Lillehammer, og han skaper historie ved å bryte tre verdensrekorder og vinne tre gullmedaljer under 1500 m, 5000 m og 10 000 m på skøyter.OurStory-JohannPressConf_428.png

Han husker guttene i Eritrea, og lover at hans gullmedaljebonus skal gå til Olympic Aid og ber andre nordmenn om å donere noen kroner for hver gullmedalje vunnet av Norge under OL. De vant 26 medaljer. Et par dager senere , hadde han samlet inn mer enn $ 18 millioner.

Johann dro tilbake til Eritrea med en skikkelig ball til gutten med de lange ermene og vennene hans. Han brakte også et fly fullt av sportsutstyr til et land med akutt behov for mat, noe de norske mediene reagerte på.

" Jeg møtte presidenten i Eritrea og sa: " Du trenger mat, og jeg har brakt sportsutstyr. Jeg gjorde en feil. Jeg beklager. " Han så på meg og sa:" Dette er den største gaven vi noensinne har mottatt. For første gang, blir vi behandlet som mennesker - ikke bare noe som skal holdes i live. For første gang, kan mine barn leke som alle andre barn."

"Selv om det kunne ha endt der, " minnes Johann, " føltes det som et springbrett til noe annet".

Dette var bare begynnelsen. Og resten er historie.

  ​​​​​​​
Act