Hvem er vi
 Vi er en global organisasjon som gjennom lek og idrett utdanner og utvilker barn og unge
        

Vi er en global organisasjon, som skal gjennom lek og idrett bedre barn og unges evne til å takle utfordringene ved fattigdom, konflikt og sykdom i vanskeligstilte områder i verden.  
         
Right To Play skal skape en sunn og trygg verden gjennom lek og idrett, slik at barn og unge kan skape en bedre framtid og varige sosiale endringer i sine lokalsamfunn.

Organisasjonen ble etablert i 2000 i forlengelse av Olympic Aid og ledes internasjonalt av Johann Olav Koss.

Våre programmer blir tilrettelagt av mer enn 16 500 lokale frivillige trenere og mer enn 600 internasjonale ansatte.

  
 
Les om hvordan det hele startet​
OurStory-FoundationStory_Banner.png

Det hele startet med en gutt med lange ermer ...

Det var bare noen få måneder før OL i 1994, da skøyteløper Johann Koss ledet en veldedighetstur til det nyopprettede afrikanske landet Eritrea. Som en ambassadør for organisasjonen Olympic Aid ( som senere ble utviklet til Right To Play), kom utøveren ansikt til ansikt med livets realiteter i et land som hadde hatt flere tiår med krig. Barn her lekte blant utbrente stridsvogner og omgitt av bilder av krigsmartyrer. En gutt skilte seg ut og skapte en idé hos Johann som ville danne fremtiden for Right To Play.

" Jeg møtte en gruppe av gutter, og en av dem var svært populær, sier Johann." Jeg spurte ham hvorfor, og han sa " kan du ikke se det? Jeg har lange ermer." Gutten tok av seg skjorta, rullet den opp og brukt ermene til å knytte skjorten til en ball som barna lekte med. Spillet endte når det var tid for gutten med de lange ermene å gå hjem. Disse barna hadde mistet familie og venner i krig. De var traumatisert etter å ha vært omgitt av vold og lidelse. Men på tross av dette, ønsket de også det samme et hvert barn ønsker, en mulighet til å leke. " sier Johann Koss

I februar i 1994 står Johann på skøyter under OL på Lillehammer, og han skaper historie ved å bryte tre verdensrekorder og vinne tre gullmedaljer under 1500 m, 5000 m og 10 000 m på skøyter.OurStory-JohannPressConf_428.png

Han husker guttene i Eritrea, og lover at hans gullmedaljebonus skal gå til Olympic Aid og ber andre nordmenn om å donere noen kroner for hver gullmedalje vunnet av Norge under OL. De vant 26 medaljer. Et par dager senere , hadde han samlet inn mer enn $ 18 millioner.

Johann dro tilbake til Eritrea med en skikkelig ball til gutten med de lange ermene og vennene hans. Han brakte også et fly fullt av sportsutstyr til et land med akutt behov for mat, noe de norske mediene reagerte på.

" Jeg møtte presidenten i Eritrea og sa: " Du trenger mat, og jeg har brakt sportsutstyr. Jeg gjorde en feil. Jeg beklager. " Han så på meg og sa:" Dette er den største gaven vi noensinne har mottatt. For første gang, blir vi behandlet som mennesker - ikke bare noe som skal holdes i live. For første gang, kan mine barn leke som alle andre barn."

"Selv om det kunne ha endt der, " minnes Johann, " føltes det som et springbrett til noe annet".

Dette var bare begynnelsen. Og resten er historie.

  ​​​​​​​
Act