I begynnelsen av 2022 vil Right To Play være operativ med programvirksomhet i Senegal, hvor fokuset er på styrke rettighetene og mulighetene til de mest utsatte jentene i landet.

Senegal er et land som er rammet av stor fattigdom, og nærmere to tredjedeler av befolkningen lever på mindre enn to dollar om dagen. Hvert fjerde barn går ikke på skolen, og ca halvparten av innbyggerne kan ikke lese og skrive. Kulturelle normer og regler har gjort samfunnet svært kjønnsdelt, og kvinners rettigheter er svake. Tenåringsjenter er spesielt utsatt, og de fleste får ikke mulighet til å fullføre skolen og kreve sine rettigheter.

Sadio Mane, Right To Play Ambassadør
Sadio Mane på laget for jenters rettigheter

Sadio Mane, vår internasjonale ambassadør, har involvert seg i arbeid for å belyse de store utfordringene ungdommene, og spesielt jentene, i hjemlandet hans står ovenfor. Tidligere i høst besøkte han Senegal, og områdene hvor Right To Play sine programmer vil bli iverksatt.

Den kjente fotballspilleren fra Liverpool FC vet alt om utfordringene i landet han vokste opp i, og er svært dedikert når det gjelder å bidra til at neste generasjon får mulighet til å styrke rettighetene sine, gå på skolen og fullføre utdannelsen sin. Oppvokst i en familie som verdsatt skolegang høyt, har Sadio Mane over lengre tid bidratt til at flere barn får tilgang til utdanning ved å finansiere en skole i hjembyen Bambali.

“IT’S IMPORTANT TO ME TO MAKE SURE I'M GIVING MY VOICE TO PUSH GIRLS AND BOYS IN THE DIRECTION OF THEIR DREAMS.”
Sadio Mane
Med fokus på å styrke jenter gjennom lek og idrett

Tidlig ekteskap, graviditet og barnearbeid er de største årsakene til at jenter blir holdt utenfor skolen, og svekker deres muligheter i arbeidslivet. I tillegg til skolen blir jentene også holdt utenfor idrettsaktiviteter, som er en annen viktig læringsarena. På bakgrunn av dette har Right To Play utviklet programmet Renforcement des Capacités des filles par le Sport et le Jeu (RECAF-Jeu) for å fremme jenters likestilling og rettigheter i Senegal , hvor lek og idrett blir brukt som metode for å nå, involverer og styrke tenåringsjenter.

"Det er altfor mange jenter i Senegal som ikke får sjansen til å oppnå sine drømmer og potensial bare fordi de er jenter," sier Michel Diatta, kontorsjef, Right To Play Senegal. "Hele samfunnet vårt taper når denne ulikheten eksisterer. Vi er forpliktet til å støtte jentenes rett til utdannelse og fremtid, slik at vi kan endre deres historie. For å oppnå dette skal vi bruke lek og idrett som verktøy. "

"Min største drøm er å gå på universitetet, få en utdannelse, bli selvstendig og gjøre familien min stolt"
Christine Bandika (17)
About Us page timeline - 2021 - Senegal (3).jpg
Vårt første prosjekt i Senegal

Vårt nye - og første - prosjekt i Senegal vil gi jenter muligheten til å bli endringsagenter i eget liv og i lokalsamfunnene. Med våre lokale og internasjonale partnere, inkludert Liverpool Football Club Foundation, når vi 10 000 ungdommer, 600 trenere og 89 000 samfunnsmedlemmer i regionene Sédhiou og Ziguinchor med lek-drettsaktiviteter. Prosjektet har som mål å gi jenter mulighet til å kreve sine rettigheter, skape positive holdninger blant guttene hva gjelder likestilling, øke kjennskapen til jenters rettigheter i lokalsamfunnet og ansvarliggjøre statlige instutisjoner til å ivareta jenters rettigheter.

Les mer om vårt arbeid i Senegal her.