Etter å ha vært ambassadør for Right To Play i en årrekke var Anders Aukland med til Etiopia i programbesøk i oktober 2023. Her fikk han på nært hold se og oppleve hvordan Right To Play er med å gi barn som lever i dyp fattigdom et trygt sted å leke og lære.

Sterke inntrykk

I løpet av turen besøkte Anders to skoler hvor han fikk se hvordan Right To Plays lekbaserte pedagogikk gjennomføres i tett samarbeid med etiopiske utdanningsmyndigheter. Her fikk han se hvordan lek i undervisningen engasjerer både lærere og elever slik at enda flere lærer å lese og skrive og tilegner seg viktig kunnskap om egen helse og skadelige tradisjoner som barneekteskap og omskjæring.

"Right To Play handler om så mye mer enn om lek og ball. Det handler om å få gutter i 10-12 års alderen bort fra å arbeide på åkeren. Det handler om at jenter ikke skal bli giftet bort. Det handler om å få virkelig fattige barn inn på skolen for å gi dem en vei ut av fattigdom", kommenterte Anders flere ganger underveis på turen.

Etiopia 23 Dire school

Det ble også anledning til å besøke hjemmet til et av skolebarna i programmet. Det ble et sterkt møte med den virkeligheten mange barn i Etiopia lever i. Familien på 8 bodde i et lite skur uten elektrisitet. Til tross for svært få ressurser hadde foreldrene skjønt viktigheten av utdanning for barnas fremtid og hvordan de kunne støtte på veien – selv uten egne lese- og skriveferdigheter. Gjennom prosjektet hadde familien også fått en liten solcelledrevet lampe. Som eneste lyskilde gjorde den det mulig å gjøre lekser om kvelden samtidig som den erstattet den helsefarlige parafinlampen.

"Inntrykkene blir så veldig, veldig mye større når man er her i Etiopia. Nå ser jeg virkelig at virkningen av å få barna ut av jordhyttene og inn på skolen er enorme. Ringvirkningene er så store, både for familien og for det som skjer videre i livet deres".

Gjennom årene har Anders bidratt til Right To Play gjennom langløpslaget sitt, og ikke minst i 2021 da han gikk imponerende 700 km sammenhengende på ski og samlet inn 1,1 millioner til Right To Play.  Etter å ha vært med til Etiopia og sett på nært hold hvordan organisasjonen arbeider, oppfordrer han flere til å støtte Right To Play sitt arbeid ved å bli fastgiver.

Alle som melder seg opp før 4.mars er med i trekningen av en treningsøkt med Anders Aukland for inntil 5 personer. Økten gjennomføres på Østlandet etter nærmere avtale, og det er valgfritt om det skal trenes på ski eller barmark.